Thursday, December 21, 2006

roheline tuli riskikapitalile Eestis

Umbes kuu aja eest võttis Riigikogu vastu huvitava seaduseparanduste kogumi, mis võimaldab ametlikult riskikapitali fonde luua. Ehkki äriühingu ja muul kujul on Eestis juba mõned riskikapitali tüüpi fondid loodud, on antud seadusparandused siiski väga teretulnud ja minu arvates suhteliselt hästi ajastatud just riskikapitali valdkonna arengu startietappi.

Üheks eriti huvitavaks paranduseks on aga punkt, mis sätestab, et pensionifondid võivad nüüdsest samuti kõrge riskitasemega ettevõtmistesse investeerida ehk teisisõnu paigutada oma raha ka riskikapitali fondidesse. Antud punkt äratas erilist tähelepanu seoses sellega, et viimase aasta jooksul olen korduvalt sattunud lugema kirjatükke, mis väidavad, et USA riskikapitali tööstuse üheks peamiseks alustalaks on sarnane seadusemuudatus USAs 1979ndal aastal. Ehkki ilmselt olid mängus ka muud mõjud, siis väidetakse ikkagi, et just pensionifondidel oli suur osa selles, et USA riskikapitali kogumaht järgneval kümnendil kasvas terve suurusjärgi võrra paarilt miljardilt dollarilt aastas kümnete miljardite dollariteni aastas.

Raske oleks väita, et Eesti pensionifondide investeerimisseadusandluse muudatusel saaks olema sarnane mõju, sest praegune riskikaptali fondide hulk ja kogemuste pagas on hetkel veel pea olematu. Ent kui pensionifondid neile antud võimalusest kinni peaksid haarama, siis igatahes suurendab see riskikapitali fondide jaoks võimalikku saadaval olevat kapitalimahtu päris märkimisväärselt.